erfgoedobject

De Bogaerde

bouwkundig element
ID
81824
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81824

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bogardenschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Stedelijke Nijverheids- en Taalleergangen "De Bogaerde". In oorsprong gebouwd op gronden van de eigenlijke Bogardenschool. Circa 1900 verhuurd aan de zusters van Heilige Vicenzo a Paolo - gevestigd op het Wijngaardplein nummer 1 - en geleidelijk aan verkocht. Door de zusters in eerste instantie bebouwd met beroepsschool, die echter niet lang bestaat. Later heraankoop van de beroepsschool en bijhorende gronden door de Bogardenschool en stapsgewijze uitbreiding naar de school toe. Samenstel van enkele klassenvleugels in neo-Brugse stijl, respectievelijk van links naar rechts uit het vierde kwart van de 19de eeuw, van 1908, van 1921 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) en van 1948 naar ontwerp van architect M. Hocepied (Brugge). Typerend voorkomen van Brugse traveeën, type I en getrapte toppen, zijtrapgevels, maaswerk. Beeld van Heilige Jozef met Kind boven portaal mogelijke verwijzing naar patroon van de werklieden, zie beroepsschool.

  • DEZUTTER W., GOETINCK M. (ed.), 125 jaar stedelijke nijverheidsschool. Techniek als hefboom voor wetenschap en cultuur, tentoonstellingscatalogus, 1979, p. 36-37.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: De Bogaerde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81824 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.