erfgoedobject

Ambachtshuis van de korendragers

bouwkundig element
ID
81834
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81834

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig ambachtshuis van de korendragers, zie gevelstenen door M. D'Hondt (eerste kwart van de 20ste eeuw). Diephuis van twee/één travee/ën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gerestaureerd in 1892. Verankerde, bakstenen trapgevel (6 treden + topstuk), gebouwd in plaats van houten gevel, op een barokgetinte cartouche van natuursteen gedateerd "1637". Gebruik van natuursteen voor de meeste vernieuwde elementen als drielicht op begane grond en deuromlijsting met bovenlicht, het bolkozijn van de tweede bouwlaag en voor de gevelstenen en onderdorpel van het rondbogig zoldervenster in geblokte omlijsting. IJzeren arm met potje, dragende figuur en opschrift "DE KOGGE", naam van het huidige restaurant.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 35-36.
  • VANDEWALLE A., De Braamberg: in het teken van koren en vis, in Brugge die scone, 1990, nummer 3, p. 7.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ambachtshuis van de korendragers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81834 (Geraadpleegd op )