erfgoedobject

Herenhuis In de halve maan

bouwkundig element
ID
81838
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81838

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "IN DE HALVE MAAN", zie gevelsteen boven de poort. Breedhuis van twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1931-1932 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge): ontpleisteren van de gevel, toevoegen van ontlastingsbogen en kruiskozijnen van witsteen van Brouvilliers en vervangen in de vijfde travee van het venster door een deur. In 1979-1980, wijzigen van indeling van de begane grond naar ontwerp van architect J. Janssens (Anzegem): vervangen van puivenster in eerste en tweede travee en deur - zie sporen ter hoogte van de plint. In zijn huidige vorm, verankerde, geel beschilderde bakstenen gevel met twee getrapte dakvensters (5 en 6 treden + topstuk). Het rechter dakvenster kraagt als het ware uit op rechte lijst, middenin onderbroken door een rechthoekige nis met zoldervenster; bekronende ronde oculus. Vernieuwde bol- en kruiskozijnen onder ontlastingsboog. Rechter, tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten, doorgang overdekt door een samengestelde balklaag met moer- en kinderbalken. Op de koer achteraan, breedhuis met lijstgevel in combinatie een tuitgevel (vlechtingen en driehoekig steigergat) waarin vergroot zolderluik met deels afgeschuinde dagkanten; rondboogpoortje met afgeschuinde dagkanten en latere garagepoorten.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1261/1931.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 1931-1932.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 36.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis In de halve maan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81838 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.