• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Half vrijstaand diephuis van drie/vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen) met oudere kern doch in de loop van de 18de eeuw aangepast aan voorgevel en bedaking. Sinds 1997-1998, aangekocht als onderdeel van hotel - zie Nieuwe Gentweg nummer 80 - en consoliderend gerestaureerd naar ontwerp van Groep Planning (Brugge). Verankerde en beige beschilderde, bakstenen lijstgevel op bepleisterde gepikte plint. Licht getoogde openingen op fijne lekdrempels. Aflijnende kroonlijst en mogelijk oudere dakkapel met tuitgeveltje. Bakstenen achtergevel met twee rechthoekige bovenvensters en centrale schoorsteenschacht. Lift in moderne aanbouw rechts.

Interieur. Achteraan onderkelderd met tongewelf. Kamer op begane grond met moer- en strijkbalk; roodmarmeren 18de-eeuwse schouw. In opkamer achteraan, haard voorzien van rijk versierde stucboezem met vermoedelijk portret van Karel Van Lotharingen.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 11 september 1998.
  • BEERNAERT B. 2000: Open Monumentendag Vlaanderen. Monument en Tijd, Brugge, 70-76.