erfgoedobject

Huis De Giey

bouwkundig element
ID
81879
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81879

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Huis De Giey
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Giey
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig huis "De Giey". Samenstel van drie diephuizen uit de eerste helft van de 17de eeuw van respectievelijk twee, drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Eertijds privé-woning maar van 1859 tot 1870 deel uitmakend van de school van de Dames van Sint-André . Naar verluidt gerestaureerd in 1880, wat de gevarieerde materiaalvernieuwing en vormgeving van bouwonderdelen zou verklaren. Sinds 1994-1995 ingericht als hotel. In 2002, restauratie en indeling van het koetshuis in slaapkamers, en restauratie van de voormalige huiskapel; beide ingrepen naar ontwerp van architect R. D'Hespeel.

Verankerde bakstenen trapgevels (5, 10 en 9 treden + topstuk met telkens sierlijke, ijzeren windvaan). Linker gevel getypeerd door rechthoekige vensters en rondbogige zolderopening, telkens met afgeschuinde dagkanten en vernieuwde geblokte ontlastingsbogen naar barokmodel, natuurstenen lateien en onderdorpels. Centrale gevel met enkelhuisopstand. Geprofileerde deuromlijsting van arduin uit de tweede helft van de 18de eeuw met rococogetinte sluitsteen tussen guirlandes onder een korte, gestrekte druiplijst. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, negblokken en hanenkam van verschillende steensoorten, natuurstenen speklagen die de aanwezigheid van de vroegere kruiskozijnen suggereren. Herbouwde geveltoppen met twee registers: segmentboogvormig zoldervenster met alvast vernieuwde midden- stijl, geflankeerd door twee kleinere rondboogvensters en hogerop identiek venster onder een hijsbalkgat. Hoge verankerde schoorsteenschacht. De achtergevels zijn verankerde, bakstenen puntgevels.

Interieur. Huidige plattegrond naar dubbelhuispatroon. Inkom en gang aan trapzaal met vloer van zwarte en witte marmer. Voormalig bureau voorzien van beschilderd behangsel, overplakt met (imitatie-?) goudleder en met stucplafonds met decoratieve beschildering; houten 19de-eeuwse schouw. In eerste salon, 18de-eeuwse schouw van grijs-roze marmer met versierde boezem. Haaks op de zijgevel bevindt zich de trapzaal met eikenhouten bordestrap uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (?) in neo-Lodewijk XIV- stijl; gemarmerde muren. In de voormalige bibliotheek met stucplafond waarin oudere moerbalken zijn opgenomen; 18de-eeuwse schouw van beige marmer. Voormalige keuken met barokschouw waarvan schouwboezem gedecoreerd is met polychrome keramiektegels gesigneerd "S. COUCKE, 1871": voorstelling van een tronende Maria met Kind boven opschrift "STA MARIA MATER DEI O.P.N.", vermoedelijk uitgevoerd in opdracht van de Dames van Sint-André .

In tuin voormalig koetsgebouw van twee bouwlaag. Op bovenverdieping rechts, voormalige huiskapel met neogotische wandbeschildering. Uiterst rechts, voormalig koetshuis met gekanteelde gevel van baksteen heden voorzien van een rondboogpoort, gebouwd in 1871 in plaats van trapgevel.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0074/W.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 217/1855, nummer 48/1871.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 10 maart 1992.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Zorg & zin voor kleur, Brugge, 1996, p. 15-20.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Giey [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81879 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.