Hoek- en burgerhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Waalsestraat. Samenstel van hoekhuis (nok loodrecht op de Freren Fonteinstraat) en breedhuis, samen zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen); in oorsprong vormde hoekpand vermoedelijk één geheel met later afgescheiden Waalsestraat nummer 30, zie verankerde, bakstenen puntgevel achteraan. Links oorspronkelijk twee panden; huidig uitzicht en vermoedelijk ook de samenvoeging met het rechter pand dateren mogelijk van 1836. Rechter pand gebouwd circa 1740 naar ontwerp van meester- metselaar Jan Feys (Brugge). 1982-1984: consoliderende restauratie van dak en gevels naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge).

Links, verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevel. Rechts, klokgevel van Balegemsteen met bepleisterd en lichtblauw beschilderd parement. Gemarkeerde registerindeling door middel van puilijst en de kroonlijst boven de tweede bouwlaag, ordonnerende hoekbanden met Franse voegen ter aflijning van de gevel en op de muurdammen. Rechthoekige vensters in vlakke, licht uitstekende omlijstingen; zoldervenster geflankeerd door ingediepte pilasters die de verweerde schouderstukjes van de gebogen kroonlijst van de geveltop opvangen. Opvallende ingangpartij: geprofileerde schouderboogdeur versierd met sierlijk rankwerk, gestrekte tussendorpel en waaier. Voetenschraper. Bepleisterde en beschilderde zijgevel; brede schoorsteenschacht met twee rookmonden.

Interieur. Aangepast in de 19de eeuw, zie empiredecoraties aan onder meer trap, binnendeuren en schouwboezems.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, dossier 1831.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 114/1836, nummer 2069/1982.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 81.
  • GOOSSENS M. (e.a.), De restauratie van Freren Fonteinstraat 14 in Brugge, in M&L, V, 1986, nummer 3, p. 8-14.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia