erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
81885
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81885

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen; twee dakkapellen), gedateerd "1640" met smeedijzeren jaarankers. Verankerde, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel, gecombineerd met een trapgevel (6 treden + topstuk) boven de middentravee. Uitkragende bovenverdieping op drie korfbogen, met bredere en smallere consoles. Aangepaste openingen in de loop van de 19de eeuw: rondbogige op de begane grond en rechthoekige op doorgetrokken lekdrempels op de bovenverdieping. Uitgewerkte paneeldeur met waaier, kleine roedeverderling in de bovenlichten van de benedenramen en voorts T-ramen. Op de zolderverdieping: bolkozijn in rondboognis met afgeschuinde dagkanten. Smeedijzeren hijshaak.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 81.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81885 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.