Huis De Roose

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Roose

Beschrijving

Huis "DE ROOSE", zie opschrift op nieuwe cartouche. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met 17de-eeuwse kern. In 1904, gesplitst in twee woningen en in 1946 opnieuw samengevoegd en grondig verbouwd naar ontwerp van architect N. Bullynck (Brugge) met betrekking tot achtergevel en interieur. Heden opnieuw opgedeeld. Trapgevel in lokale barokstijl (11 vernieuwde treden + dito topstuk, zie bouwnaden); verankerde baksteenbouw op latere plint van arduin; gebruik van zandsteen voor de oorspronkelijke hoekkettingen en hoek- en negblokken van de bovenvensters; Euvillesteen voor de vernieuwde of toegevoegde elementen als deuromlijsting met oren, puilijst, lateien en onderdorpels en speklagen in hun verlengde, geblokte ontlastingsbogen en ovale oculusomlijsting onder druiplijst. Aangepaste begane grond met gekoppelde venster rechts en links korfboogpoort.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 39/1904, 438 en 677/1946.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 87 (onder nummer 22).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia