erfgoedobject

Hoekhuis De Sterre

bouwkundig element
ID
81901
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81901

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Sterre
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"HUYS DE STERRE GHENAEMT", zie cartouche in de top. Hoekhuis van drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder twee achtereen gelegen zadeldaken (Vlaamse pannen); voorgevel op cartouches gedateerd "17 / 22". Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1909 onder meer toevoegen van verschillende barokgetinte elementen aan voorgevel en veranderen van de travee-indeling van de zijgevel van vijf naar vier traveeën. Lijstgevel boven de kroonlijst bekroond met een haast gevelbreed dakvenster opgevat als met in- en uitgezwenkte top. Baksteenbouw met typerend gebruik van Euvillesteen voor de tijdens de Herstelling toegevoegde elementen als afgeschuinde hoekblokken, water- en kroonlijst, rollagen, cartouches, negblokken en druiplijst van vensters in voorgevel en de geblokte en geprofileerde deuromlijsting met oren onder neobarokke nis met beeld van Maria met Kind. Twee verankerde zijtrapgevels met voornamelijk neobarokinslag (7 en 6 treden + topstuk): kenmerkend voorkomen van "verfraaiende" kruiskozijnen, rondbogig zoldervenster in geblokte omlijsting, geblokte ontlastingsbogen met mascarons en ovale oculi met geblokte omlijstingen in topstuk.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 407/1909.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 88.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis De Sterre [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81901 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.