Stadswoningen De Bril

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Pandreitje. Zogenaamd "De Bril". Samenstel van twee breedhuizen en een diephuis telkens onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 17de en 19de eeuw. Tot 1964, in gebruik als polikliniek onder leiding van dokter J. Woestyn. Circa 1970-1971, achteraan uitgebreid met nieuwbouw naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).

Links, diephuis van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen, op gevelsteen gedateerd "1627". Verankerde en ecru beschilderde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) op grijze plint. Ordonnerende Brugse travee, type III, boven het zoldervenster voorzien van driepasmaaswerk. Rechthoekige vensters met behouden afgeschuinde dagkanten en 19de-eeuwse lekdrempels Smeedijzeren hijshaak onder het topstuk. Licht afgeschuinde hoek. Zijgevel met uitspringende schoorsteenschacht onderaan opgevangen op twee 17de-eeuwse voluutconsoles en bovenaan onder de rookmonden afgewerkt met een soort tuitgeveltje. Verlaagde benedenvensters.

Aan Pandreitje, aanleunend smal diephuisje (nok loodrecht op Pandreitje) met verankerde trapgevel (4 treden + topstuk), op begane grond doorbroken door korfboogpoort en geriemde oculus in topstuk. Centraal breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, mogelijk uit de 19de eeuw. Rechts, breedhuis van vier traveeën met in linker travee een tudorboogpoort, gerestaureerd tijdens "Kunstige Herstelling" van "1882", zie gevelsteen. Poortomlijsting van natuursteen met afgeschuinde dagkanten; sluitsteen in vorm van engelenhoofdje en geprofileerde druiplijst; bekronende neobaroksegmentboognis met bas-reliëf van Doopsel van Christus, vervaardigd door beeldhouwer C. Dejonghe. Houten vleugelpoort met geprofileerde 18de-eeuwse naald en links betralied segmentboogvenstertje.

Interieur. Inkomhal met verzorgde art-deco-slingertrap. Links, opkamer met neo-18de-eeuwse aankleding, onderkelderd met rondbooggewelf; aanpalend, tweede salon (kant Pandreitje) met rijke rococoversiering onder meer buste voorzien van overdadig lijstwerk en witstenen schouw (niet origineel).

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 89.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia