erfgoedobject

Huis in 't Staelhyser van 1623

bouwkundig element
ID
81906
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81906

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Nieuwe Gentweg. "1623 / DIT IS IN 'T STAELHYSER", zie gevelsteen. Beeldbepalend pand van drie/twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), als pand van één bouwlaag opklimmend tot 1623. In zijn huidige vorm, verankerde, bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk) + lijstgevel herbouwd in 1962, met toevoeging van één bouwlaag. Gebruik van natuursteen beperkt tot plint, lekdrempels, lateien en bolkozijn. Typerend invoegen van "historische" elementen als deuromlijsting en bovenlicht opgenomen in een vernauwende nis, zoldervenster opgevat als bolkozijn en opgenomen in een rondboognis met maaswerk naar laatgotisch model. Ook het getrapt dakvenster (4 treden + topstuk) met luik in rondboognis van de zijgevel en het dakvenster met tuitgeveltje van de aanbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) sluiten bij de streekeigen architectuur aan.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 98.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Huis in 't Staelhyser van 1623 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81906 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.