Teksten van Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie ()

De pastorie van Welle met omgevende tuin, meer bepaald van de Sint-Pieters-Bandenparochie, is gelegen ten zuiden van de kerk, aan het Welleplein. Het gebouw dateert uit 1860-62 en wordt gekenmerkt door een neoclassicistisch interieur.

Historiek

De oudste vermelding van een pastorie te Welle dateert uit 1574. De Abdij van Affligem had er het patronaatschap sinds ongeveer 1200.

Pastorie uit 1860-1862, opgetrokken onder pastoor Jan van Damme, met voortuintje en hekwerk op bakstenen muurtje. Anno 1924 werd het hek gerestaureerd om in 1928 bij heraanleg van het dorpsplein vervangen te worden door een nieuw exemplaar. In 1986-87 werd het interieur gerenoveerd en in 1988-89 het exterieur. Bij deze werken verdwenen de klokkenruiter op het dak en de twee oculi in de bijgebouwen.

Beschrijving

De pastorie met omgevende ommuurde tuin vormt een mooie afsluiting langs de noordelijke zijde van het dorpsplein. Samen met de aanpalende kerk en de toegang tot het kerkhof vormt het een eenheid.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde bakstenen lijstgevel en beraapte achtergevel. Enkel de deur wordt benadrukt door de hardstenen neoclassicistische omlijsting met driehoekig fronton. Het bovenlicht is voorzien van een metalen verdeling en werd gevuld met brandglas. De zijgevels zijn niet gepleisterd. De linkerzijgevel is voorzien van twee oculi, een rechthoekig venster en twee gekoppelde rondboogvensters met druiplijstjes. Links en rechts een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak. De voorgevels zijn voorzien van radvensters.

Interieur

Het neoclassicistische interieur is traditioneel van opbouw. Het salon aan de straatzijde werd in 1986-87 opgesplitst om te dienen als ontvangstlokaaltje en eethoek. De bovenverdieping heeft een identieke basisindeling als de benedenverdieping. Langs straat- en tuinzijde werd een deel van de gang afgenomen om te dienen als berging en badkamer. De grote slaapkamer (= bisschopskamer?) op de verdieping werd door middel van een wand en sasruimte ingedeeld in twee entiteiten.

Met uitzondering van de twee rechtersalons in neoclassicistische stijl en de gang op de benedenverdieping is de inrichting van de pastorie uitermate sober. Bewaard bleef wel de trap en het binnenschrijnwerk met origineel hang- en sluitwerk. Op de benedenverdieping bevinden zich fraaie marmeren schouwen (zwarte en rode marmer) welke kunnen gerekend worden tot de Napoleon III-periode. Op de verdieping bevinden zich de traditionele sobere grijsmarmeren schouwmantels. Zeer mooi en bijzonder waardevol is het plafondstucwerk in de salons dat bestaat uit gegoten kroonlijsten en rozetten. Het stucwerk in de gang wordt overheerst door de imitatiekolommen met Ionische kapitelen in stucwerk.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002676, Pastorieën in het kanton Aalst
Auteurs:  Mertens, Joeri

Pastorie uit de 19de eeuw met voortuintje en hekwerk op bakstenen muurtje en voorts ommuurd aan zuidelijke kerkzijde. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met klokkenruitertje. Witgeschilderde bepleisterde lijstgevel. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Latere rolluikkasten. Rechthoekige deur met ijzeren bovenlicht in een arduinen omlijsting met geprofileerd beloop onder een driehoekig fronton; geometrische ijzeren tracering in het bovenlicht. Linkerzijgevel voorzien van twee oculi, een rechthoekig en twee gekoppelde rondboogvensters met druiplijstjes. Links en rechts, éénlaagse aanbouwen van telkens één travee onder lessenaarsdak (leien); radvenster in de voorgevel.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle