erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
81926
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81926

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groene Rei met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Peerdenstraat. Enkelhuis van drie + vier traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), met oudere kern. Neoclassicistische, bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel op donkere plint met keldervensters, gebouwd in 1873 als aanpassing van een lager lijstgeveltje. Gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempels, op de begane grond op consoles met palmetversiering; verder omlopend waterlijstje en kroonlijst op modillons. Rechthoekige openingen met typisch afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen, verrijkt met een maskerkop in de sluitsteen. Rechter deurtravee gemarkeerd door balkon op versierde consoles met mascaron en originele, ijzeren leuning. Paneeldeur voorafgegaan door drie treden en voorzien van een fraai uitgewerkte, ijzeren rooster; voetenschraper. Deels afgeschuinde hoek; hedendaags Mariabeeld met Kind van 1991 van B. Nachtergaele (Maldegem) onder 17de-eeuws baldakijn. Zijgevel met eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Bewaard 19de-eeuws houtwerk. Verankerde bakstenen achtergevel.

Interieur. Smalle rondboogkelder onder de voordeur. Rijkelijk betegelde gangvloer. Enfilade van drie salons met eenvoudige 19de-eeuwse aankleding zoals schouwen en lijstwerk; rijkelijk hang- en sluitwerk. Bordestrap.

Op de koer, voormalige stal met bewaarde moerbalken, voederbak en hooizolder; in oorsprong toegankelijk via de poort van Peerdenstraat nummer 10.

 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 57/1873.
 • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 112.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81926 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.