Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van zeven enkelhuizen volgens repetitief schema, uit de 17de eeuw; telkens twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). De schoorsteenschachten met rookmonden markeren de wooneenheden. In 1846, verhogen van deuren tot hoogte van vensterlatei. Nummers 24 en 26, "Kunstige Herstelling" van 1972-1977 naar ontwerp van architect E. Vyncke (Brugge): samenvoeging van de panden tot één woning en aanpassing van de zolderopeningen. Beschilderde Vlaamse gevels van verankerde baksteen. Rechthoekige openingen op de begane grond; in de tuitgeveltjes boven de deurtravee, rechthoekige zoldervensters opgenomen in een rondboog- (nummers 28-30) of korfboognis (nummer 22); rondboogvensterje met afgeschuinde dagkanten (nummers 24-26). Bewaard schrijnwerk: schuiframen en bovenlichten met kleine roedeverdeling.

Interieur: Eenvoudige haarden. Schaar- en nokgebinten met trekbalk en gordingen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 93/1846, nr. 1503/1972.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, oktober 1977.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 73-74.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 115.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

Van de eenheidsbebouwing van oorspronkelijk zeven enkelhuizen (nummers 20-30) werd het meest zuidelijke huisje aangepast tot een garage. De andere huisjes werden per twee samengevoegd, waardoor de huisnummers 20, 24 en 28 gesupprimeerd werden.

• Google Maps, Streetview, Groeninge, Brugge [online] (geraadpleegd op 25 maart 2021).