Samenstel van achter elkaar liggende stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee achter elkaar liggende diephuizen op verspringende rooilijn. Enerzijds voorhuis van drie + twee traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), 19de eeuw. Beschilderde en verankerde bakstenen lijstgevel, afgeboord door omlopende, geprofileerde houten kroonlijst. Rechthoekige vensters onder strek. Bepleisterde begane grond voorzien van imitatiegroeven; brede houten puilijst op neoclassicistische consoles. Recent smeedijzeren uithangbord met opschrift "ANTIEK".

Interieur. Voormalige apotheek met bewaarde aankleding uit de eerste helft van de 20ste eeuw onder meer open kasten en spiegels voorzien van gezandstraalde motieven op de penanten.

Anderzijds achterhuis met verankerde en beschilderde bakstenen puntgevel, opklimmend tot de 17de eeuw, waarvan slechts rechter travee zichtbaar is. Vensters met afgeschuinde dagkanten en geblokte ontlastingsbogen. Deur met waaiervormig bovenlicht in geprofileerde rechthoekige omlijsting.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 68.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia