Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 16de-17de eeuw. Tot het inbrengen van de bewaarde deur in de linker traveee vormde het één pand met nummer 44. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994-1996 naar ontwerp van architect Vandewalle (Brugge). Verankerde, bakstenen trapgevel, sinds 1871 met enkelhuisopstand (7 treden + topstuk); bepleisterde plint. Oorspronkelijke gevel met een op rondboogfries uitkragende bovenbouw, geleed door Brugse travee, type II met doorgetrokken penant met getrapt topje, zie gevelonderzoek in 1991 door architect G. Vandenabeele, gebaseerd op de nog zichtbare boogjes boven de linker deur en het rechter benedenvenster. Aangepaste, rechthoekige openingen, benedenvensters in geprofileerde, houten omlijstingen.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 191/1994.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 85/1871.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 12 mei 1991; Nota, 2 mei 1994.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 70 (onder nummer 62).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia