Bijgebouw Jakobinessenklooster

Beschrijving

In zijsteegje gelegen breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Oorspronkelijk bijgebouw van het voormalige jakobinessenklooster, afgebeeld op tekening van J. Beerblock (vierde kwart van de 18de eeuw), zie Jakobinessenstraat. Eertijds één bouwlaag, verhoogd in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw. Vóór 1831, zie Poppkaart, gesplitst in twee aparte woningen. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 2000-2001 naar ontwerp van architect K. Vandeweghe (Brugge) onder meer samenvoegen van de twee panden, dichten van deur in rechter travee en vernieuwen van schuiframen naar 18de-eeuws model. Eenvoudige, verankerde, bakstenen lijstgevel, heden grijs beschilderd op donkere plint, met rechthoekige openingen onder strek. Nummer 14a aan de hoek met steegje, bijhorend pand met oudere zijgevel, in jaren 1950 ingrijpend verbouwd.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 98.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia