Herberg De (Groote) Hollander

Beschrijving

Zogenaamd "De (Groote) Hollander". Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, volgens L. Devliegher van 1648. Op het bij nummer 10-11 vermelde schilderij is het pand voorzien van twee trapgevels; beide topgevels zijn in de loop van de 19de eeuw vervangen door een doorlopende lijstgevel met opschrift "ESTAMINET LA VACHE", zie archieffoto's en erop voorkomende gevelsteen. De "Kunstige Herstelling" van 1945-1946 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) herstelt, ten dele op basis van het schilderij, de 17de-eeuwse toestand.

Neobarokke gevel van verankerde baksteen, per twee traveeën uitlopend op een trapgevel (5 treden + topstuk). Kenmerkend gebruik van natuursteen voor kruiskozijnen, geprofileerde en geblokte deuromlijsting met oren en druiplijst, geblokte ontlastingsbogen en boogveldversieringen met taferelen over het leerlooien. IJzeren uithangbord met opschrift "HOTEL / RESTAURANT / DUC DE BOURGOGNE". Hergebruikte 18de-eeuwse(?) gevelsteen met pastoraal tafereel.

Aan de Reie, samenstel van breed- en diephuis van respectievelijk zes + vier en drie traveeën onder leien schilddak (typerende dakkapellen). Laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Links, tegen het breedhuis, aangebouwde nu beglaasde galerij onder lessenaarsdak. Lijstgevels met kelderopeningen, rechthoekige benedenvensters met kleine roedeverdeling en rechthoekige bovenvensters in rondboognissen op doorgetrokken lekdrempels. De oorspronkelijk open galerij met driehoekig grondplan dateert eveneens uit de eerste helft van de 19de eeuw en is tijdens "Kunstige Herstelling" van 1945-1946 dichtgemaakt en gevoegd bij het restaurant; ritmerende gekoppelde monolithische zuilen, van roodgrijs marmer, mogelijk afkomstig uit de Sint-Donaaskathedraal op de Burg; hersteld tijdens "Kunstige Herstelling" van 1989-1990 naar ontwerp van architect D. Mostaert (Brugge); balusterborstweringen in trompe-l'oeil. Rechts van galerij, rechthoekige, fraaie erker met typisch rondboogvenster in rondboognis onder geprononceerde kroonlijst. Uithangbord met opschrift, zie voorgevel.

Aan westzijde, verankerde en beschilderde bakstenen gevel met bepleisterde en beschilderde bovenbouw op geprofileerde consoles, zie Reiegevel. Rechthoekige, laat-classicistische erker met rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 162/1944.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota; Nota, 22 maart 1989.