erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 81958   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81958

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak, met oudere kern. Afgebeeld op tekening van het jacobinessenklooster van Jan Beerblock (1796): breedhuis van vijf/zeven traveeën met barokdeur en achteraan aangelegde tuin met sierperken en bomen. In 1986, "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge) vernieuwen van de dakconstructie. Heden verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, gebouwd in 1888 ter vervanging van een gekanteelde lijstgevel, boven de tweede en zesde travee uitlopend in dakvensters met tuitgevel. In twee rechter traveeën, latere garagepoort met moderne poort. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels; 19de-eeuws schrijnwerk. Op zolderverdieping, alternerend blinde openingen. Aan tuinzijde, dwarsvleugel van vier traveeën en twee bouwlagen. In verankerde zijpuntgevel van baksteen, grote rechthoekige vensters en rondbogig zoldervenster. Grote, ommuurde stadstuin in L-vorm.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 40/1888.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing, Werfverslag, 4 februari 1985.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81958 (Geraadpleegd op 17-10-2019)