Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Waalsestraat. Diephuis van drie + drie traveeën onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), oudere kern. Heden gecementeerde lijstgevel op arduinen plint als verbouwing van 1852 van een trapgevel met blijkbaar barokgetinte centrale deuromlijsting. Typerende imitatievoegen op de begane grond, kordonvormende lekdrempels en geriemde vensteromlijstingen, deels met rococo geïnspireerde sluitstenen op de bovenverdieping. Drieledige, houten neoclassicistische winkelpui van 1908 met centrale ingang; versierde puibalk met panelen, druiplijst- en tandlijst op modillons.Bijhorend pand Waalsestraat nummer 14: eenvoudige aanbouw van twee bouwlagen, als verbouwing in 1852 van een lijstgevel met getrapt dakvenster en benedenvensters onder gekoppelde korfboogjes.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 34/1852, nr. 407/1908.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia