erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 81976   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81976

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek Reie en Mariastraat. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevel gecombineerd met een trapgevel (6 treden + topstuk) boven de middentravee, opgetrokken in 1623 ter vervanging van een houten gevel en gerestaureerd in 1910. Bepleisterde plint. Rechthoekige openingen, op bovenverdieping voorheen voorzien van doorgetrokken lekdrempels en lateien; middelste bovenvensters onder geblokte ontlastingsbogen. Rondbogig zoldervenster. Houten kroonlijst op klossen. De zijgevel is een verankerde tuitgevel met vlechtingen en schouderstukken met kelder aan de Reie. Rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag gedicht, en in de geveltop, rechthoekige opening in korfboognis met afgeschuinde dagkanten. Achteraan, aanbouw van verankerde baksteen onder schilddak.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 131/1910.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 159.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81976 (Geraadpleegd op 06-07-2020)