erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
81987
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81987

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema; samen vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gebouwd in 1898 ter vervanging van twee trapgevels. In 1951, verbouwen van begane grond tot winkelpuien; oorspronkelijke indeling nog afleesbaar dankzij de gekoppelde frontonbekroningen van de deuren met opschrift "SALVE". De lijstgevel, onder mezzanino, afgelijnd door kroonlijst op klossen en modillons, is geritmeerd door de afwisseling van de smalle en verdiepte deurtravee en de hoekrisalieten van de bredere venstertraveeën, telkens bekroond door een gebogen, gebroken fronton met aedicula-dakvenster van de mezzanino. Voorts rechthoekige vensters op de tweede bouwlaag met vensterleuning en op derde met balusterbalkon.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 17/1898.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eenheidsbebouwing van burgerhuizen in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81987 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.