erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 81988   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81988

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Walstraat. Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat ), waarvoor plan van 1883 met weergave van het bestaande, af te breken diephuis van twee bouwlagen met trapgevel. "Kunstige Herstelling" van 1983: herstellen van het balkon. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met door Franse voegen gelede begane grond en imitatiehoekblokken. Vensters in geriemde omlijstingen, op de bovenverdieping met oren. Centraal uitkragend balkon met neobarokke, arduinen balusters op volutenconsoles. Geprofileerde houten kroonlijst op modillons, tand- en waterlijst. Hoekbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto. Achtergevel: verankerde, gecementeerde puntgevel met licht getoogde vensters.

Interieur. 19de-eeuwse kelder met troggewelfjes. Enkelhuisindeling met gang uitlopend op bordestrap en 19de-eeuwse enfilade van salons. Typische aankleding met onder meer geprofileerde lijstwerk, rozetten en neo-Lodewijk-XVI-schouwen. Op de tweede bouwlaag, traphal met empirenis en grote vleugeldeuren.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 54/1883.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 25 april 2000.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81988 (Geraadpleegd op 07-06-2020)