Brouwershuis van brouwerij De Valk

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van brouwerij "De Valk". Imposant burgerhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat), volgens Devliegher van 1842. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, reeds in zekere mate aanleunend bij het neoclassicisme. Volledig verbouwde begane grond. Vroegere enkelhuisopstand aangegeven door de rechter risaliettravee afgeboord met imitatiehoekblokken die de koetspoort bevatte. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met lekdrempels op gegroefde consoles; sierlijke vensterleuningen op lagere derde bouwlaag. Uitgewerkte bekroning met water- en tandlijst en omlopende kroonlijst op klossen. Tramoog. In de tuin, voormalig koetshuis: bakstenen constructie van vier traveeën geritmeerd door drie grote rondboogvensters en -deur.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 161.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia