erfgoedobject

Handelshuis

bouwkundig element
ID
82
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Handelshuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witbeschilderde gevel gemarkeerd door de arduinen puilijst, de doorgetrokken lekdrempels der bovenvensters en het uitgewerkt hoofdgestel met casementen tussen de zware modillons, tandlijst en uitstekende kroonlijst. Getoogde bovenvensters in geriemde omlijstingen met oren en sierlijke sluitsteen tussen festoenen; casementen op de borstweringen. Interessante winkelpui op arduinen sokkel afgelijnd door hoekpilasters met ingediepte schachten voorzien van zwarte beglazing met fijne vergulde ornamenten; slank ijzeren zuiltje rechts van de deurtravee; eveneens beglaasde fries in de puilijst met huisnummer tussen handelmotief en naam van de vroegere eigenaar. Heden leegstaand.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Handelshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.