Veerhuis met aanlegplaats

Beschrijving

Aan straatzijde, vrijstaand pand op L-vormige plattegrond, opgetrokken in het vierde kwart van de 18de eeuw, oorspronkelijk rechtstreeks aan het Kanaal Brugge-Gent gelegen doch sinds 1979-1980 is tussen het pand en het kanaal een straat, de Bargeweg, aangelegd. In 1863, wijzigen van muuropeningen en veranderen van muur links in smeedijzeren poort. Na explosie van Katelijnebrug in 1944 zwaar beschadigd en grondig herbouwd in 1960-1961, blijkbaar met behoud van de vorm van het oorspronkelijk volume en de complexe bedaking.

Eenvoudige, vlakke lijstgevel van vier traveeën met rechthoekige vensters vervangen door een bepleisterde en beschilderde pilastergevel met elementen naar patroon uit de tweede helft van de 18de eeuw onder meer middenrisaliet onder driehoekig pseudo-fronton met omlijste oculus, omlopende gelede puilijst en dito entablement met houten kroonlijst, ook segmentboogopeningen in vlakke omlijstingen met sluitsteen maar ramen met alleen kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Blinde gevels aan Katelijnevest.

Achteraan haakse vleugel uit de eerste helft van de 19de eeuw met verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Achter vermeld pand, eveneens aan de huidige Bargeweg, ligt het eigenlijke "Bargehuis", de voormalige aanlegplaats van de barge, zijnde beurtschip tussen Gent en Brugge (1623-1838). Vrijstaand breedhuis (nok parallel aan de Katelijnestraat) van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder hoog schilddak (Vlaamse pannen; aan weerszijde beluikt dakvenster onder lessenaarsdak), mogelijk met oudere kern. Verankerde en beschilderde lijstgevel op verbouwde begane grond. Op de bovenverdieping centraal hoog luik, geflankeerd door twee licht getoogde vensters. Achtergevel met soortgelijke vensters en op begane grond bow window. Zijgevel tijdens recente restauratie voorzien van lichtsleuven. Brede schoorsteen. Rechts, haakse vleugel, aan de kant van de Bargeweg geritmeerd door zeven rondbogen met moderne vensterindeling en blinde achtergevel.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 3928.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Monumenten van vervoer(ing), Brugge, 1994, nummer 02.
  • BEUCKELS L., Brugse vestingen, Brugge, 1985, p. 19.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 162.