Burgerhuis Lucashuys

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Lucashuys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Lucashuys

Beschrijving

Zogenaamd "Lucas-huys". Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) van 1889. Neorenaissancegetinte gevel, deels opgetrokken in 1875 in Brussel, volgens L. Devliegher Hertogstraat nummer 22 naar ontwerp van architect A. Mennessier. In 1889-1890 overgebracht naar Brugge en gedeeltelijk herbouwd naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge), enkel het topstuk is oorspronkelijk. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1978-1979 naar ontwerp van architect F. Sohier (Brugge): demonteren en vernieuwen van de betimmering en versieringen van het topstuk, uitgevoerd door aannemer A. Vandendorpe. Oorspronkelijk breedhuis van één bouwlaag met tweemaal overkragende, houten puntgevel op natuurstenen plint, waarvan begane grond verdeeld in drie ongelijke traveeën. Huidige, drieledige gevel op natuurstenen sokkel en bakstenen onderbouw met links een rondboogdeur en rechter travee in neo-Brugse trant geritmeerd door gekoppelde nissen; centrale, ingekaste jaarsteen "1573" in de rechter trave en voorts verzorgd hout- en smeedijzerwerk onder meer beltrekker met florale versieringen, voetschraper. Tweede bouwlaag ook van baksteen met houten bekleding voor de neorenaissancegetinte penanten, afkomstig van de begane grond van de Brusselse gevel. Vanaf de derde overkragende bouwlaag herneemt de gevel de structuur van de Brusselse: haast gevelbrede beglazing, gescheiden door hermen onder een gekorniste kroonlijst met korbelen en dierenfiguren; borstweringen voorzien van imitatiebalustrades (nieuw) en centraal paneel met opschrift "ICK HEB GEBOUWT DAT / VLAEMSCHE HUYS / VOOR D'EENEN SLECHT / VOOR D'ANDREN PLUYS / WAT DEEREN WOORDEN / SUER OF SOET / DAT EENEN ANDREN / BETER DOET"; afbeeldingen van de spreekwoorden van Vader Cats in de glas-in-loodramen. De geveltop met dubbele overkraging heeft een verticale beschieting en fijne waterlijsten, en is afgezoomd met uitgewerkte windveren en een makelaar; vierlicht, bovenaan verdeeld door vijf saterfiguren die de volgende overstek schragen; soortgelijk zoldervenstertje onder ronde oculus.

Interieur. Volledig gestoffeerd in Vlaamse renaissancestijl o.m. eiken trap met rijk versierde leuning, afkomstig uit Sint-Niklaashospitaal (zie Oudste kern, Oude Zomerstraat).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. 0028/W.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 50/1890.
  • BAES W., WILLEMS J., DE BLIECK A., Van Rame tot Coupure, Brugge, 1997, p. 175.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 109-110.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 223 -224.
  • DEVLIEGHER L., Een houten gevel (1872-'73) uit Brussel verhuist in 1890 naar Brugge, in Mededelingen van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Overdruk uit Academiae Analecta, L, 1989, nr. 1, p. 145-150.
  • ESTHER J., Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, Brugge, 1994, p. 62-63.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia