Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 17de eeuw, doch in 1926 verhoogd met één bouwlaag. Verankerde, bakstenen tuitgevel met segmentboogdeurtje en rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, afzaten, lateien, ontlastingsbogen en kleine luiken op de begane grond. Rechthoekige bronzen gedenkplaat met gebogen en geprofileerde kroonlijst; centraal medaillon met de portretbuste van Raoul Meertens in profiel en links en rechts een bloemenguirlande; opschrift: "TER ROEMRIJKE NAGEDACHTENIS AAN RAOUL MEERTENS DIE HIER GEWOOND HEEFT EN OP NEGENTIENJARIGEN LEEFTIJD "DOOR DE DUITSCHE VERDRUKKERS" GEFUSILLEERD WERD OP 1 JULI 1944", gesigneerd door E. De Wispelaere en aangebracht in 1946.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 840/1926.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996, p. 67.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse gedenkstenen en herdenkingsplaten. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1990, p. 229-231.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia