erfgoedobject

Godshuis De Meulenaere

bouwkundig element
ID
82042
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82042

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig "GODSHUIS DE MEULENAERE / 1613", zie recent opschrift. Gesticht in 1613 door J. de Meulenaere in de Dweersstraat ten behoeve van vierentwintig arme weduwen en later overgebracht naar huidige locatie. Grondig gerestaureerd door architect E. Vyncke in 1980-1982: samenvoegen van telkens drie huisjes tot één wooneenheid. Oorspronkelijk vierentwintig eenkamerwoningen gegroepeerd per twaalf ten noorden en ten zuiden van een grote binnentuin, en met een kapel in het westen. Bakstenen armpomp onder klein zadeldak. Eertijds gescheiden van aanpalend godshuis "Sint-Jozef" door een muur, afgebroken in 1981-1982. Aan straatzijde, blinde witbeschilderde lijstgevel van verankerde baksteen middenin gemarkeerd door tuitgeveltje met schouderstukken en vlechtingen. Barokpoort: rechthoekige deur in geblokte en geprofileerde omlijsting met oren van arduin, bekroond door nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld (vervaardigd in 1905 door J. Goossens), flankerende voluten en een uitgewerkt hoofdgestel. In de top, ronde oculus in licht uitspringende en geblokte omlijsting; tudorboogpoortje aan tuinzijde: Breedhuisjes van twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopende zadeldaken (leipannen), opgesteld volgens spiegelbeeld. De markante schoorsteenschachten met gekoppelde rookmonden localiseren de rug aan rug geplaatste haarden. Verankerde en witbeschilderde, bakstenen tuitgevels met schouderstukken en vlechtingen. Korfboogdeur en groot rechthoekig venster met afgeschuinde dagkanten en ontlastingsboog; rechthoekige of steekbogige, beluikte zolderopeningen met strek. 18de-eeuws benedenvenster met kleine roedeverdelingen.

Kapel. Twee traveeën op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak. Verankerde en witbeschilderde, bakstenen tuitgevel met schouderstukken en vlechtingen. Segmentboogdeur onder natuurstenen druiplijst en ovaal klokkengat in de top. In de zijgevel: getoogde barokvensters in vlakke, licht uitspringende omlijstingen met neuten; glas-in-loodramen met ijzeren harnas.

Interieur bepleisterd in de loop van de 18de eeuw en overkluisd door middel van graatgewelven, gescheiden door gordelbogen; ijzeren trekankers. Vloer met tegels van Balegemse steen.

De nu gemeenschappelijke tuin van nummer 8-22 en nummer 24-32 is in 2001 aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect K. De Smet met respect voor bestaande tuinstructuren.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202/5559.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1908/1978.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. 17de-eeuwse architectuur in de binnenstad, Brugge, 1993, nr. 10.
  • BEERNAERT B., CARDINAEL P., Open Monumentendagen. Een tuin is meer dan er staat, 2002, p. 18.
  • DE BRUYNE H., De godshuizen in Brugge, Roeselare, 1994, p. 54-55.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 243 (onder nr. 8-54).

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De historisch correcte schrijfwijze, gebaseerd op de schrijfwijze van de naam van de familie van de stichter, zou "de Mûelenaere" zijn.

  • Informatie verkregen van Alfons A. de Mûelenaere, januari 2020.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godshuis De Meulenaere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82042 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.