Herenhuis Arents-Van der Plancke

Beschrijving

Huis zogenaamd "Arents-Van der Plancke", zie benaming van vermoedelijke opdrachtgever circa 1777. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen; twee rechthoekige dakkapellen), uit het derde kwart van de 18de eeuw, opgetrokken op L-vormige plattegrond. In 1998-1999, restauratie van het schrijnwerk naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).

Classicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal geleed door de gekorniste puilijst en omlopende kroonlijst; drie middentraveeën afgelijnd door ordonnerende pilasters, op de benedenverdieping belijnd met Franse voegen en op de bovenverdieping met spiegel. Licht getoogde openingen onder meer centrale ingang, toegankelijk via 2 treden, met oorspronkelijke deur, koperen deurknop en sleutelplaat in vorm van twee dolfijntjes en bovenlicht voorzien van roedeverdeling; voetenschraper. Recent ijzeren uithangbord met opschrift. Achtergevel: verankerde, bakstenen lijstgevels met licht getoogde vensters; oorspronkelijke schuiframen met kleine roedeverdelingen; fijne waterlijsten en kroonlijst op klossen. Recentere, aangebouwde veranda. Links, doorgang onder zadeldak met rechthoekige poort in rondboognis met geriemde omlijsting; houten vleugeldeur.

Interieur. Behouden tweeledige indeling met centrale gang waarop links trappenhal uitkomt. In linker salon aan straatzijde, eenvoudige lambrisering met rijke wandbespanning van beschilderd lederbehang met een goudkleurige achtergrond, versierd met huwelijkssymbolen zoals bloemen en fruitkorven, kransen, vogelkoppels en pijlenkokers. Aan tuinzijde, salon met aankleding uit overgangsperiode tussen Lodewijk XV- en XVI-stijl: halfronde, tegenover mekaar geplaatste boognissen in stucwerk versierd met vaasmotieven en festoenen en waarin 18de-eeuwse meubeltjes met marmerblad, het ene in gebruik als lavabonis, het andere als aanrecht; flankerende wandbespanningen met op doek geschilderde Italianiserende landschappen (Brugse school, 18de eeuw); eenvoudige, marmeren schouw; deurstukken met fotografische reproducties van de oorspronkelijke portretten van de familie Coppieters, eigenaars van de woning van 1812 tot 1870. Houten, Engelse trap in empirestijl. Kamers onder meer voorzien van alkoof met empiregetinte rondboog op twe fijne, gegroefde zuiltjes.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0028/W.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1979.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. 18de-eeuwse architectuur in de binnenstad, Brugge, 1991, p. 9.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 245.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia