erfgoedobject

Samenstel van twee stadswoningen

bouwkundig element
ID
82050
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82050

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de 17de eeuw, in de loop van de 19de eeuw gewijzigd aan openingen. "Kunstige Herstelling" van 1992-1994 onder leiding van Bouwkantoor Guido Dedeyne (Waregem), uitgevoerd door studiebureau J. Blontrock (Oudenburg): herstellen van voor- en achtergevels, vernieuwen van het schrijnwerk naar bestaand model, omvormen van deuropening in linker travee tot venster, vernieuwen van negblokken en volledige binnenstructuur. Verankerde en beschilderde, bakstenen trapgevels (6 en 5 treden + topstuk) op bepleisterde plint. Links, rechthoekige vensters met strek, op de bovenverdieping op doorgetrokken lekdrempels; sporen van twee ontlastingsbogen boven bovenvensters; topstuk met rondboogvenster in geblokte rondboognis. Rechts, rechthoekige openingen onder strek en onregelmatige ontlastingsbogen; bovenvensters in imitatienegblokken en als banden doorgetrokken lekdrempels; in de top, rondboogvenster onder ronde oculus met druiplijst. Achteraan, twee bakstenen puntgevels links met rechthoekig venster in rondboognis en rechts rechthoekige vensters en hijsbalkgat.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, mei 1979.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 151-152.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 245.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Samenstel van twee stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82050 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.