Abdissenhuis klooster van Sint-Trudo

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) van circa 1620, opgetrokken als abdissenhuis van het klooster van Sint-Trudo, zie afbeelding bij Jan Beerblock (1796). "Kunstige Herstelling" van 1990-1996 naar ontwerp van architecten K. Lansoght en G. Vandenabeele (Brugge): vervangen van flankerende 19de-eeuwse lijstgevels door een asymmetrische, betonnen en deels beglaasde nieuwbouw en grondige restauratie van de trapgevel onder meer ontpleisteren van gevel en opdelen van huis en nieuwbouw in vier appartementen.

Verankerde, roodbeschilderde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) met gebruik van arduin voor de Lodewijk-XVI-getinte deuromlijsting met druiplijst en de lekdrempels. Rechthoekige vensters en ramen met kleine roedeverdelingen. Op de bovenverdieping verwijzen twee gekoppelde korfboognissen met uitgewerkte kraagsteen naar de oorspronkelijke, tweeledige gevelindeling. In de geveltop, bolkozijn in nis van gekoppelde korfbogen met uitgewerkte kraagsteen en afgeschuinde dagkanten; hogerop rechthoekige, beluikte opening tussen natuurstenen latei en dorpel, in rondboognis met afgeschuinde dagkanten. Achteraan, verankerde bakstenen puntgevel.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 246 (onder nr. 91).
  • D'HOOGHE C., Het abdissehuis St.-Trudo. Nieuwe Gentweg 89-91, in Brugge die scone, XV, 1993, 3, 8-9.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia