Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1979-1981: herbepleisteren gevel. "Kunstige Herstelling" van 1987-1993 met betrekking tot de kroonlijst. "Kunstige Herstelling" van 1997: consoliderende restauratie van gevelversiering. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel van 1856 ter vervanging van een lagere en meer sobere gevel. Horizontaal geleed door gekorniste natuurstenen puilijst en geprofileerde kroonlijst, die boven de ovale oculus van het middenrisaliet omloopt en opgevangen wordt door twee als hoofdjes uitgewerkte consoles. Bekroning van middentravee met bolspitsje op gebogen sokkel; risaliet zelf op de begane grond belijnd door Franse voegen uitwaaierend boven de rondboogdeur. Hoge, rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen. Kleine, rechthoekige zoldervensters in fijne profileringen, onderling verbonden door decoratief lijstwerk. Origineel houtwerk onder meer persiennes en T-ramen. vleugeldeur op 2 treden, deels getorste naald en rond bovenlicht, heden met stervormig smeedwerk. Flankerende voetenschrapers.

Interieur. Typerende indeling met centrale gang en rondom twee salons, keuken en trappenhal.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 91/1856, nr. 333/1979.