erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
82077
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82077

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en telkens drie bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw zijn beide diephuizen voorzien van één laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel; tot 1999 was pand opnieuw opgesplitst in twee woonsten. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 2000 naar ontwerp van architect C. Verraes (Brugge) onder meer samenvoegen van de woningen. Heden dubbelhuisopstand met deur in vierde travee; laatst genoemde met gedeeld bovenlicht en voetenschraper. Typische ordonnantie met kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping, aflijnende waterlijsten en geprofileerde, omlopende kroonlijst. Rechthoekige vensters; doorgetrokken lekdrempels. Blinde vensters in de uiterste zijtravee van de lagere derde bouwlaag. De achtergevel behoudt rechts een bakstenen puntgevel met vlechtingen.

Interieur. Salons versierd met schouwen in empire- en Louis-Philippestijl met verfraaide boezems onder meer voorzien van meanders en eierlijsten. Eenvoudige 19de-eeuwse trap. Kamers met eenvoudige 19de-eeuwse schouwtjes.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 21 september 1999.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82077 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.