erfgoedobject

Godshuis van het kleermakersambacht

bouwkundig element
ID
82100
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82100

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig godshuis van het kleermakersambacht. Dubbel breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (Vlaamse pannen; twee dakkapellen), gebouwd in 1756 als woonplaats voor acht gezinnen ter vervanging van vier huisjes van één bouwlaag, zie C. de Custis (circa 1745); ontwerp van meestermetselaar-architect H. Bultynck (Brugge) en gebouwd met behulp van onder meer metselaar M. Madere, meester-timmerman E. Van Speybrouck en G. de Visch voor het smeedwerk. Sinds jaren 1970, herleiden van acht wooneenheden tot vier. In 1990, restauratie van de gevels, dak en woning op begane grond. In 2001-2002, sanering en restauratie van drie woongelegenheden in de dakverdieping naar ontwerp van architectenbureau Lansoght en Vandenabeele (Brugge) onder meer met maximaal behoud van de alkoven, terugbrengen van de schouwen naar oorspronkelijk uitzicht en heraanleg van de tuin.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in Lodewijk XV-stijl, gemarkeerd door middenrisaliet van de ingangspartij, flankerende pseudo-pilasters gekoppeld aan imitatiehoekblokken onder imposten in het verlengde van het entablement en bekronende, gebogen kroonlijst met siervaas. Ingeschreven rechthoekige deur in geprofileerde rondboogomlijsting; sleutelgat opgenomen in een ijzeren schaar. Bekronende rocaillecartouche, eveneens met schaar - wapen van het ambacht; boven vermelde cartouche, ovaal bovenlicht met sierlijk gietijzeren rooster in geblokte omlijsting. Voorts twee deuren respectievelijk in eerste en zevende travee. Licht getoogde vensters in vlakke omlijstingen met rocaillesluitstenen; kleine roedeverdelingen.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief doss. 202.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Monumenten en arbeid, Brugge, 1997, nr. 12.
  • DE BRUYNE H., De godshuizen in Brugge, Roeselare, 1994, p. 78-81.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 274.

Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Godshuis van het kleermakersambacht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82100 (Geraadpleegd op 15-04-2021)