Beluik 't Kattepoortje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beluik 't Kattepoortje

Beschrijving

Voormalig beluik of zogenaamd fort "'t Kattepoortje", gesticht in 1792. Toegankelijk via smalle, licht getoogde doorgang in pand nummer 169 onder beeldkastje met Heilige Rochus en opschrift "O SINTE ROCHUS PESTPATROON / GEDENK TOCH ONZER VOORGODSTROON / KOM ONS TERHULP IN ONZE NOOD / WIJ LOVEN U TOT TER DOOD 1892". In 1952, omvormen van het pleinbeluik tot godshuis. Lage, voornamelijk enkelhuizen onder gemansardeerde zadeldaken (Vlaamse pannen) geschikt rondom de huidige binnentuin. Verankerde, beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen en klimmende dakvensters bij de huizen nummers 143a-d. Korte schoorsteenschachten met afgeronde rookmonden.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nrs. 713 en 772/1952.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 275.
  • QUACKELBEEN P., De godshuizen te Brugge. Kunsthistorische studie van een aantal aspecten van de thans nog bestaande godshuizen te Brugge, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rug, 1974, p. 160.
  • RAU J., De huisvesting van het proletariaat in het 19de-eeuwse Brugge. De Forten, in Brugs Ommeland, 1-4, 1996, p. 106.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse gedenkstenen en herdenkingsplaten. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1990, p. 154-155.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia