erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
82121
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82121

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Freren Fonteinstraat. Hoekpand van drie + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde, neoclassicistische lijstgevel waarvoor bouwaanvraag van 1852: bij de smallere zijgevel leunt een aanbouw van vier traveeën aan. Typerende Franse voegen op de begane grond, en voorts rechthoekige vensters in geprofileerde geriemde omlijstingen met oren en lekdrempels. Op tweede bouwlaag, gevelbreed balkon met ijzeren hek en deurvensters met bijkomend hoofdgestel waarvan de geprononceerde kroonlijst aansluit bij de ijzeren leuningen van de vensters van de lagere derde bouwlaag. Omlopende, houten kroonlijst op klossen. Zijgevel: fenêtres à terre van de tweede bouwlaag. telkens voorzien van afzonderlijk balkon met zelfde afwerking als dat van de voorgevel. Benedenvensters verlaagd of verbouwd tot winkel- en huisdeur. Rechts recente lagere aanbouw met twee poorten.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 74/1852.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82121 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.