Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Predikherenstraat; Vlaamse pannen), gedateerd door middel van sierlijke cijfers "1718". "Kunstige Herstelling" van 1998-2000 naar ontwerp van architect J. Danneels (Brugge) onder meer vervangen van centrale deur door een venster en vernieuwen van het houtwerk naar bestaand model. Laatbarokgetinte, geelbeschilderde trapgevel (9 treden + topstuk met ijzeren windvaan). Verankerde baksteenbouw in combinatie met natuursteen voor hoekblokken ter hoogte van begane grond. Rechthoekige vensters op 19de-eeuwse-lekdrempels van arduin, op de tweede bouwlagen, behouden afgeschuinde dagkanten en geblokte ontlastingsbogen; smalle ontlastingsboog tussen twee bredere op de begane grond. Licht getoogd zoldervenster met doorlopend afgeschuind beloop tussen twee ovale oculi in bepleisterde omlijsting met druiplijst; erboven boogvenster in geblokte omlijsting. De zijgevel is een lijst- gevel boven de vierde travee voorzien van een dakkapel in tuitgevel die een rondboognis met rechthoekige opening omschrijft. Rechthoekige openingen, natuurstenen onder- dorpels. Voetenschraper.

De achtergevel is een verankerde bakstenen puntgevel; vensteropening met natuurstenen middenstijl met inscriptie "{I.D. WALLE}" in combinatie met 18de eeuws steenhouwermerk te identificeren met G. Mondron. Schoorsteenschacht met drieledige getrapte rookmonden boven de eerste linker travee. Aanpalende garagepoort met hedendaagse vormgeving.

Interieur. Eenvoudige 18de-eeuwse aankleding onder meer schouwelementen met bepleisterde schouwboezems; op bovenverdieping schouw met flankerende muurkasten en deuren naar aanpalende kamers. Sporenkap.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 9 november 1998.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 306.