Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groene Rei met omgeving

Beschrijving

Imposant herenhuis, enkelhuis van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), mogelijk met oudere kern zie kelderopeningen, doch gevel van circa 1800. Licht empiregetinte, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met links bredere poorttravee in weinig uitgesproken risaliet. Horizontale geleding door de gekorniste puilijst en het entablement met smalle trigliefen aansluitend bij de modillons van de omlopende geprofileerde kroonlijst. Bovenverdieping geritmeerd door lisenen en rechthoekige travee-nissen. Rechthoekige vensters met lekdrempels op empiregetinte consoles. Rechter travee, met blind mezzaninovenster, verbergt voormalig brandstraatje zogenaamd "Sortie 1205" zie Poppkaart (1865). Geometrische, ijzeren vensterleuningen op bovenste verdieping. Sierlijk gesneden houten rolluikkasten op tweede bouwlaag.

Interieur. Behouden kelder met tongewelf ter hoogte van middensalon. Voorts typerende plattegrond met koetsdoorgang die middenin toegang verleent naar verhoogde vestibule met monumentaal trappenhuis en enfilade van salons aan straatzijde. Trappenhuis, vermoedelijk circa 1900 voorzien van witmarmeren trap, marmeren borstwering, koperen balusters, stucwanden en cassetteplafonds met imitatiebeschildering van marmer en trompe-l'oeil met wolken; aanpalende 19de-eeuwse diensttrap. Salons met rijkelijke versiering zoals eikenhouten parketvloeren met rondom doorlopende friezen, marmeren voluteschouwen in Louis Philippestijl, lambriseringen met textielbespanning (circa 1900), plafondlijstwerk; tweede salon verdeeld door Ionische zuilen en pilasters.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002027.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 7 december 1992.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia