Twee burgerhuizen met barokke en empiregevel

Beschrijving

Voormalig diep- (nummer 24) en breedhuis, in 1960 samengevoegd en op de gevels na volledig gesloopt in functie van bouw van grote winkelruimte. In 1994, consoliderende restauratie van de gevels.

Nummer 24. Zogenaamd "De Blaasbalg", zie afbeelding op cartouche. Laatbarokke, verankerde en beige beschilderde, bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk), op cartouches gedateerd "ANNO / 1710". Rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde dagkanten in rondboognissen; boogvelden voorzien van hoger vermelde cartouches; recente glas-in-loodramen. Soortgelijk zoldervenster tussen ovale oculi in geriemde omlijsting met druiplijst.

Nummer 26. Imposante, bepleisterde empirelijstgevel, verassende bruinrode beschildering en vergulde ornamenten, naar verluidt naar keuze van de eigenaars. Volledig verbouwde begane grond: oorspronkelijk met rechts, een rechthoekige poort met vleugeldeur. Ordonnantie van de bovenverdieping gedomineerd door de brede, verhoogde zijrisalieten en geleed door de gekorniste, kordonvormende lekdrempels en lateien van de mezzaninovensters, het hoofdgestel en de omlopende kroonlijsten van de risalieten. Laatst genoemde zijn nog geaccentueerd door typische Palladiaanse deurvensters met smal balkon en verzorgd, deels verguld ijzeren hek. Middenvensters geflankeerd door pilasters met vergulde basementen en kapitelen; op de tweede bouwlaag, bijkomend hoofdgestel met in de fries telkens vergulde egyptiserende mythologische dieren aan weerszij van een siervaas.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 324/1960.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 13 juni 1994.