Samenstel van arbeiderswoningen

Beschrijving

Breed samenstel van twee enkelhuizen, opgesteld in spiegelbeeld, van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de-17de eeuw. Gewitte Vlaamse gevels van baksteen op gepikte plint, nummer 49 herbouwd in 1930. Rechthoekige beluikte vensters en rechthoekige gekoppelde deuren met gedeeld (nummer 47) of als waaier uitgewerkt (nummer 49) bovenlicht. Dakvenster van nummer 47 met verweerde schouderstukken en rechthoekig venster in korfboognis met afgeschuinde dagkanten. Achtergevel van nr. 47 vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Nummers 43 en 45, oorspronkelijk soortgelijke panden, gesloopt in 1929 en in 1930 herbouwd in neostijl naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 34 en 393/1930.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 395.