Ambachtshuis van de vleeshouwers Oostvleeshuis

Beschrijving

Voormalig ambachtshuis van de vleeshouwers, zogenaamd Oostvleeshuis. Onderkelderd hoekhuis van zeven + zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met lichte verspringing tussen de derde en vierde travee (nok parallel aan de Vismarkt, Vlaamse pannen), gebouwd in 1761-1762 naar ontwerp van meester-metselaar-architect Hendrik Bultynck. Slechts gedeeltelijk gerealiseerd, zie schilderij van Jan Beerblock (1788) waarop huidige drie linker traveeën van twee bouwlagen zijn afgebeeld en voorts de risalietvorming + drie traveeën van één bouwlaag + zes lage huizen met Vlaamse gevels. Volgens L. Devliegher zijn de poorttravee en de drie rechter traveeën in 1887 verhoogd met één bouwlaag. Deels verankerde, bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand bekroond door houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Gecementeerde plint. Horizontaal belijnd door middel van typerende zandstenen kordons tussen de bouwlagen. Licht getoogde vensters in zandstenen omlijstingen. Sporen van doorgetrokken onderdorpels. Rondboogdeur met houten poort. Vier neoclassicistisch getinte dakvensters met klauwstukken, versneden frontons en diamantsluitstenen. Op de hoek, voormalige grenssteen.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 405.
  • DE WITTE H., VANDENBERGHE S. (e.a.), Vensters..., 2001, p. 57-60.