Centillepoortje, toegang tot beluik

Beschrijving

Verankerde en beschilderde, bakstenen korfboogpoort vermoedelijk uit de 16de eeuw, met aan straatzijde een afgeschuinde dagkant; achteraan geschraagd door steunberen; links schamppaaltje. "Kunstige Herstelling" van 1989 naar ontwerp van Sparo (Brugge). Voormalige doorgang naar woning met grote, aangelegde tuin, zie Poppkaart (1865); van 1848 tot 1950 deels ingenomen door beluik of fort zogenaamd "Centillepoortje" en sinds 1990 volledig bebouwd met sociaal woonproject Sentillenhof onder leiding van Brugse Maatschappij voor Huisvesting, zie Sentillenhof.

• ARNOU R., FORMESYN M., Brugge nog sconer? Een wandeling door het hedendaagse Brugge, Brugge, 1989, nr. 3.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 192-193.
  • RAU J., De huisvesting van het proletariaat in het 19de-eeuwse Brugge. De Forten, in Brugs Ommeland, 1996, p. 40-43.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia