Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Breed hoekpand

Beschrijving

Breed hoekpand, dubbelhuis van zes + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd schilddak (Vlaamse pannen), opgetrokken in 1844 ter vervanging van een poortgebouw, onderdeel van één breed pand tussen Pandreitje en Jozef Suvéestraat. Sobere, nog eerder laatclassicitische lijstgevel, geleed door middel van doorgetrokken lekdrempels en afgelijnd door het omlopend hoofgestel met kroonlijst. Verzorgde, deuromlijsting van arduin uit de eerste helft van de 18de eeuw afkomstig uit Doornik en hier aangebracht in 1948; geprofileerde rondboogdeur met imposten en sluitsteen gevat in een rechthoekige, door Franse voegen geleed kader onder brede druiplijst; ongeïdentificeerd 18de-eeuws steenhouwermerk Rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond. Zijgevel met in rechter travee, rechthoekige houten erker, naar begin 19de-eeuws patroon, doch van 190.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 121/1844, nr. 259/1908.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 429.