Watermolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hoeselt
Deelgemeente Hoeselt
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 98, Hoeselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hoeselt (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hoeselt (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Watermolen op de Demer, thans niet meer in bedrijf. Reeds als watermolen aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777). In de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als een complex van losstaande bestanddelen. Van deze oudere gebouwen bleef waarschijnlijk niets bewaard; de huidige gebouwen dateren uit de tweede helft van de 19de - begin 20ste eeuw en vormen een aaneengesloten geheel van onregelmatige vorm, ten westen van het erf; de Demer stroomt ten zuidwesten van de gebouwen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). De kern van het complex wordt gevormd door het molenhuis, dat zich loodrecht op de Demer bevindt; het molenrad, een metalen onderslagrad, staat tegen de zuidwestelijke zijgevel. Het gebouw is voorzien van getoogde vensters, een laadvenster en een kleine, rechthoekige poort onder metalen I-balk. Het is thans ingericht als woonhuis, en naar verluidt is het molenwerk volledig verdwenen.

Haaks aansluitend op de voorgevel, een gedeelte van één bouwlaaag met resten van vakwerkbouw, thans met bakstenen vullingen; gewijzigde muuropeningen.

Haaks aansluitend op de achtergevel van het molenhuis, het woonhuis, lage varkensstallen, en de dwarsschuur met stallen (resten van vakwerkbouw); al deze gebouwen werden grondig aangepast, de muuropeningen werden grotendeels gewijzigd. Recenter open wagenhuis aan de ingang van het erf.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Alt-Hoeselt

Hoeselt (Hoeselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.