Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

L-vormige hoeve met gebouwen rondom een binnentuin. Langs de straatkant, rechthoekige inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Ten noordwesten, boerenwoning van het enkelhuistype met één bouwlaag onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), 1630 gedateerd in verankerd jaartal in de zijtopgevel aan de straatkant. Verankerd bakstenen gebouw op zandstenen plint. Erfgevel met sporen van cementwerk. Rechthoekige keldervensters; verhoogde begane grond met zandstenen kruisvensters onder gekoppelde ontlastingsboogjes. Kroonlijst op modillons. Rechts, verbouwde vensteropening. Aan de achtergevel, éénlaagse aanbouw onder lessenaarsdak, heden tot garage verbouwd. Zijpuntgevels met aandaken op schouderstukken en vlechtingen: vernieuwde kruiskozijnen onder gekoppelde ontlastingsboogjes; rechthoekig deurtje. Rechts, aanbouw van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), geritmeerd door lisenen. Rechthoekige beluikte vensters. Overluifeld segmentboogdeurtje. Stalvleugel met meermaals verbouwde erfgevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle