Godshuis Le Maire

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis Le Maire

Beschrijving

"GODSHUIS / LE MAIRE / GESTICHT / IN 'T JAAR 1910", zie gevelsteen. In 1910-1911 wordt een oorspronkelijk pakhuis omgevormd naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) tot godshuis. Volgens opmeting van 1917 worden in het oude gebouw aan het plein twee woningen ondergebracht. Aan de tuinzijde worden omheen een binnenplaats met muur aan de Zonnekensmeer bijkomende woningen in neo- Brugse stijl aangebouwd op L-vormige aanleg. De haakse vleugel omvat drie lage woningen; de aansluitende op korte perceelszijde achteraan omvat er één met bovenverdieping en de aangrenzende kapel. In 1989-1990, indeling en aanpassing van de huisjes tot drie woongelegenheden naar ontwerp van architect A. Schrauwen (Brugge) en onder leiding van aannemer G. Versluys (Knesselare).

Hoofdgebouw. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, door jaarankers gedateerd "1614". Verankerde, bakstenen lijstgevel met centrale segmentboogpoort met afgeschuinde dagkanten. Voorts bolkozijnen met afgeschuinde dagkanten. Twee verankerde dakvensters uitgewerkt als tuitgevel met schouderstukken; rechthoekige openingen in accoladebogige nis.

Interieur. Centrale gang met toegang tot de twee eenkamerwoningen met bovenverdieping. bereikbaar via een trap met bordes of kwart aan achtergevelzijde. Op de begane grond, marmeren barokschouw uit de 17de eeuw. Voorts oorspronkelijke balklagen en dakgebinte.

Aan binnenplaatszijde, drie lage enkelhuisjes, (nok loodrecht op het hoofdgebouw) in neo-Brugse stijl, oorspronkelijk opgevat als eenkamerwoningen met trap naar de zolder verlicht door middel van een dakvenster; middelste is opgenomen in een tuitgevel. Aanleunende lagere aanbouwen.

Achteraan, soortgelijk enkelhuis (nok parallel aan het hoofdgebouw) doch met twee bouwlagen en aanleunende kapel met trapgevel (nok loodrecht op de straat).

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota
  • CONSTANDT L. (ed.) 1994: Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 194-195.