Samenstel van burgerhuizen

Straat Wijngaardstraat
Locatie Wijngaardstraat 2, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel B (geografische inventarisatie: 01-01-2004 - 31-12-2004).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samenstel van twee burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van vijf traveeën en drie bouwlagen onder twee afgewolfde zadeldaken. Dubbelhuis met neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, waarvan drie linker traveeën dateren uit het vierde kwart van de 19de eeuw en in 1907 zijn doorgetrokken over de twee rechtse "Kunstige Herstelling" van 1992 naar ontwerp van architect P. Jonckheere (Brugge) onder meer reinigen en restaureren van de bepleistering. Typerend zijn de Franse voegen op de begane grond, de gelede kordons, rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, sluitsteen en arduinen drempels op afgevlakte consoles, houten kroonlijst op versierde klossen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 115/1907.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 199.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje