Watermolen Cottemmolen

Beschrijving

Fraaie nog in werking zijnde bovenslagmolen op de Molenbeek, met bewaarde sluis en ijzeren scheprad; bijhorende gesloten hoeve. Molen vermeld in 1571 , huidige gebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw of de 19de eeuw. Prachtig gelegen in een beboomd landschap met wandelpad langs de Molenbeek.

Molen in het verlengde van de molenaarswoning onder afgewolfd pannen zadeldak. Voorgevel met kleine beluikte rechthoekige vensters met natuurstenen lekdrempels. Segmentboogdeurtje. Zijgevel aan de beekkant op zandstenen onderbouw, daarboven houten bebording met rechthoekige vensters. Verder gesloten hoeve met geelgeschilderde bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een ongelijkzijdige vierhoekige binnenplaats met tuintje. Overluifelde rechthoekige inrijpoort ten noordwesten. Ten zuidwesten, molenaarshuis met vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (cementpannen). Erfgevel: kleine rechthoekige vensters onder houten lateien; middelste met zware verankerde houten tussenstijl, rechts met diefijzers. Straatgevel: rechthoekige beluikte vensters met natuurstenen lekdrempels. Ten noordoosten, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); rechthoekige inrijpoort met houten latei. In achtergevel, sporen van vroegere leembouw, rechter zijpuntgevel met uilengaten, I-beplankte geveltop. Ten zuidoosten, zes traveeën brede aanhorigheid met anderhalve bouwlaag onder schilddak (leien) met beluikte rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters en klimmende dakkapel aan de beekkant. Verder onbelangrijke aanhorigheden. In de weide op de rechter oever van de beek staan een stel verticale plettermolens (oliemolen) opgesteld.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle