• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis van drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit 16de-17de eeuw. In 1984, herbouwen van voor- en zijgevel naar ontwerp van architectenbureau L. Vermeersch (Brugge) met enkele aanpassingen zoals het doortrekken van Brugse travee over begane grond, het herstellen van alle maaswerk volgens sporen, invoegen van bolkozijnen op de bovenverdieping en van kruiskozijnen op de begane grond waar ook deur van de rechter travee vervangen wordt door een venster; voorts aanbrengen van het benedenvenster in de zijgevel en van de klimmende dakkapel.

In zijn huidige vorm, verankerde en écru beschilderde, bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk) op zwarte plint. Ordonnerende Brugse travee, type III, waarvan de nissen met kwartrond profiel zijn afgeboord. Hoek ter hoogte van plint voorzien van natuurstenen hoekblokken. Hoge schoorsteenschacht boven de vierde travee van de zijgevel. Bijhorend pand Waalsestraat nummer 38a, toegankelijk via een steegje: klein huis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de Waalsestraat), uit het tweede-derde kwart van de 19de eeuw.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. 1832.
  • DELEDICQUE J., Brugse school lanceert unieke opleiding: "restauratietechnieken", in Brugge die scone, V, 1983, nr. 1, p. 5.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 464.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia